Ayurveda:

Ayurveda är en indisk läkekonst som har syftar till att skapa balans och därmed ge kroppen förutsättningar att kunna läka sig själv. Det är en helhetssyn med fokus på att förebygga ohälsa snarare än att lindra symtom.

Ayurveda är sanskrit och betyder kunskap om livet eller kunskap om allt levande. Målet inom Ayurveda är att optimera vår balans och därmed vår hälsa. Allt i universum är uppbyggt av de fem elementen (luft, rymd, eld, vatten, jord) som indelas i tre doshor: vata, pitta och kapha. Vi har alla vår egen, unika sammansättning av vata, pitta och kapha; en kombination som bestäms redan innan vi föds. Alla tre doshor finns alltid närvarande, men oftast är det en eller två som är dominerande. Förhållandet mellan doshorna är inte konstant genom livet, utan ändras ständigt genom påverkan av yttre och inre faktorer såsom mat, motion, tankar och känslor. Eftersom kombinationen av vata, pitta och kapha är unik hos varje människa behöver vi också olika saker för att må bra och uppnå balans.

Att se på dig själv och det liv du lever utifrån de tre doshorna kan hjälpa dig att skapa och bibehålla balansen. När vi är i balans klarar vi utmanande situationer bättre, vi hanterar stress mer konstruktivt och kan samarbeta med alla i vår omgivning – även de som inte är som vi.

Vata (rymd- och luftelementet)
En vatadominerad person är till sin läggning entusiastisk, kreativ och konstnärlig. Dock kan hon ha svårt att omsätta sina idéer i praktiken eftersom nya visioner ständigt dyker upp. Hon har en tunn kroppsbyggnad och ofta torr hud. I obalans blir en vata orolig, splittrad och får lätt förstoppning.

Pitta (eldelementet)
En person med pitta som dominerande dosha är ambitiös, målinriktad och har ett skarpt intellekt, den typiska ledartypen helt enkelt. Kroppen är av medellängd och oftast stark. I obalans kan en pitta bli dominerande och aggressiv. Även magsår, migrän och högt blodtryck är vanliga problem för dessa personer.

Kapha (jord- och vattenelementet)
En kaphadominerad person är till sin natur stabil, omhändertagande och tålmodig. Hon har ett behagligt sätt och har ofta mer underhudsfett och tjockare benstomme än de andra doshorna. I obalans blir en kapha slö och apatisk och går lätt upp för mycket i vikt.

Fyll i ett formulär om du är nyfiken på att se vilken av doshorna som dominerar

Ladda ner frågeformulär här: FRÅGEFORMULÄR VPK

Annars är en konsultation med pulsläsning det bästa för att ta redan på vilken dosha du behöver få hjälp med att balansera.

Catarina Dverre

Catarina Dverre

  • Leg psykolg
  • Certifierad ayurvedisk hälsorådgivare
  • Diplomerad ayurvedisk massageterapeut
  • Reiki-healer, steg 1

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kontakta mig gärna om du har någon fråga.

Mobil: +46 070-628 53 70
E-post: info@casacatarina.se